Tandartsen tegen borende mondhygiënist

Een van de twee beroepsverenigingen voor tandartsen, de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT), roept 9000 tandartsen in een brief op om mondhygiënisten geen stages te geven waarbij ze leren om gaatjes te boren.

De vereniging reageert daarmee op plannen van minister Bruno Bruins van Medische Zorg, die wil dat mondhygiënisten de zelfstandige bevoegdheid krijgen om te verdoven, röntgenfoto’s te maken en ‘eenvoudige’ gaatjes te boren. Hij verwacht dat tandartsen zich daardoor meer kunnen richten op ingewikkeldere behandelingen. Dat is in zijn ogen nodig omdat er al jaren te weinig tandartsen zijn.

Maar de ANT ziet dat anders. Volgens voorzitter Jan Willem Vaartjes draait de minister met de nieuwe plannen ‘het teamconcept de nek om’ en ‘laat hij de tandartstekorten verder oplopen’. Hij noemt de maatregel ‘hard maar noodzakelijk’.

‘Tijd van diplomatie is voorbij’
“Samenwerking tussen mondhygiënisten, tandartsen en assistenten in één praktijk is juist een belangrijke voorwaarde voor goede, veilige en efficiënte zorg. We beseffen dat onze actie pijnlijk is, omdat we hiermee een gewaardeerde beroepsgroep en tevens onze toekomstige collega’s raken, maar de tijd van diplomatie is voorbij: tandartsen kunnen hier niet langer aan meewerken.”

Om de opleiding tot mondhygiënist af te kunnen ronden, moeten leerlingen minstens 45 dagen stage lopen. Tijdens die stage moeten ze onder meer leren boren. Door te weigeren om dat tijdens een stage te leren, kunnen mondhygiënisten hun opleiding dus niet met succes afronden.

‘Geen respect voor wat patiënt wil’
Volgens de ANT breekt Bruins een afspraak die tandartsen met de vorige minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, hadden gemaakt om er samen uit te komen. En: “Het uitgangspunt van de opleiding van de mondhygiënist voor curatieve handelingen is altijd geweest om dit in teamverband te doen. Nu de overheid zo weinig geeft om de patiëntveiligheid en geen respect toont voor wat patiënten zelf willen, kunnen wij niet anders dan stoppen om daaraan mee te werken.”

Vanmiddag praat de minister in de Tweede Kamer over zijn idee om mondhygiënisten meer verantwoordelijkheden te geven.

Volg ons op socialmedia

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie