Steeds meer scholen haken bij de schooltandarts af.

Rotterdamse basisscholen haken af bij de tandarts
Basisscholen in Rotterdam twijfelen steeds vaker over de inzet van de schooltandarts. Zorgwekkend, vindt de stichting die dit aanbiedt. Want in de Maasstad worden de gebitten van één op de drie kinderen niet gecontroleerd. Steeds vaker krijgt Raoul Trentelman de vraag: Is dit wel onze verantwoordelijkheid? Van basisscholen waar zijn sociale jeugd- tandartspraktijk nog niet mee samenwerkt en van schooldirecteuren die hun leerlingen al jaren in de stoel laten plaatsnemen.

,,Ik hoor vaker van Rotterdamse schooldirecteuren dat zij niet vinden dat een school moet investeren in mondzorg. Maar wat is die investering dan?” vraagt Trentelman zich af. ,,Het enige wat een school hoeft te doen, is onze begeleider de ruimte geven om groepjes kinderen uit de klas te halen. Dat vinden ze blijkbaar toch onrustig. Maar weet je wat écht onrustig is? Een klas vol kinderen met ontstekingen en pijnlijke gaatjes in hun mond.”

Gratie
Geen van deze kinderen gaat met hun ouders naar de tandarts, ze komen enkel bij de gratie van ons gratis vervoer

Raoul Trentelman
Trentelman heeft met zijn stichting JTV Mondzorg voor kids al jaren een overeenkomst met 94 scholen in Rotterdam. Twee keer per jaar komt daar een busje voorrijden dat leerlingen ophaalt en meeneemt naar de praktijk. Elk jaar helpen zijn tandartsen en mondhygiënisten op deze manier ongeveer 4.300 Rotterdamse kinderen, van wie de gebitten anders niet gecontroleerd worden. De zorgverzekering vergoedt het vervoer en het consult. ,,Geen van deze kinderen gaat met hun ouders naar de tandarts, ze komen enkel bij de gratie van ons gratis vervoer”, zegt Trentelman stellig. ,,Ik weet zeker dat als scholen stoppen, veel van deze kinderen nooit meer in de stoel liggen. Dat zien wij namelijk ook gebeuren als ze naar de middelbare school gaan.”

Volgens hem houden niet alleen Rotterdamse scholen vaker de boot af. Ook een tiental scholen in Schiedam wil nog niet met de ‘schooltandarts’ werken. ,,En dat is jammer, omdat ook hier de problematiek groot is.”

Arina Rook, directeur van de Rotterdamse basisschool De Catamaran, kan zich de terughoudendheid voorstellen. ,,Het is zo dat het niet onze taak is en dat een school overal voor moet opdraaien omdat dat misschien ‘handig’ is. Scholen zijn daar niet voor”, zegt zij.

Samenwerking
Haar basisschool maakt geen gebruik van het aanbod van JTV Mondzorg voor kids maar toch kan ze zich voorstellen dat het een uitkomst is. ,,Als je bijvoorbeeld een eenoudergezin bent en je moet hele dagen werken, dan heb je geen tijd om met je kinderen naar de tandarts te gaan. En het lijkt me dat voor mensen die net in Nederland zijn, het heel handig is als ze meteen hierin meegenomen worden.”

Om te voorkomen dat meer gebitjes ongezien verpieteren, belt, mailt en praat JTV Mondzorg voor kids zich suf om schooldirecteuren over te halen zich aan te sluiten of niet af te haken. Verder zoekt Trentelman samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin, consultatiebureaus en huizen in de wijk.

Volg ons op socialmedia

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie