Internationale Conferentie Familiezorg in Groningen: uniek in Nederland

Hoe is het mogelijk dat een behandelteam tijdens vijf jaar behandeling en begeleiding van een Parkinson-patiënt (waarbij mensonterende situaties plaatsvonden en de partner totaal overbelast raakte) nooit heeft gesproken met de drie zonen van het gezin? Binnen de gezondheidszorg werd decennia lang op de patiënt gefocust en niet of nauwelijks op zijn/haar naasten en de nabije omgeving. Maar tijden veranderen en sinds een paar jaar ligt de verantwoordelijkheid voor zorg voor patiënten steeds vaker en meer bij mantelzorgers, meestal familie. Wat doet dit met deze mantelzorgers?

Wat zijn de effecten van het (moeten) zorgen voor iemand in je familie? Het aantal overbelaste mantelzorgers neemt toe, zij krijgen zelf gezondheidsproblemen en vallen soms uit op de arbeidsmarkt. Het thema Familiezorg loopt door alle fasen in het leven en speelt in alle facetten in de zorg: zorgen voor een vader of moeder met dementie, zorgen voor een broertje of zusje met een beperking of zorgen voor een zoon of dochter met autisme.
Wat betekent dit zorgen voor onderlinge relaties in een gezin? En wat betekent dat in termen van de gezondheid en het welzijn van familieleden (mantelzorgers) en het gezin als eenheid?

Maar ook: wat betekent het voor de rol van professionals in de zorg? Hoe kunnen zij optimaal samenwerken met familie? Hoe kunnen zij de patiënt en de familie gezamenlijk begeleiden in het omgaan met de situatie die ontstaat? Wat hebben zij nodig? Hoe behouden zij balans? Vraagstukken waar zorgprofessionals dagelijks mee te maken hebben.

Deze vraagstukken en veel meer staan centraal op de Conference Family Health over Lifespan; het systeem, de patiënt en zijn familie als klant in de zorg. De tweedaagse internationale conferentie vindt plaats op donderdag 8 en vrijdag 9 februari in het Wiebenga van de Hanzehogeschool Groningen. De conferentie Family Health over Lifespan is een ontmoetingsplek voor professionals van over de hele wereld om onderzoek over dit onderwerp te presenteren en te delen.

Volg ons op socialmedia

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie